środa, 12 lipca 2017

Korzystne właściwości spożywczej ziemi okrzemkowej


Ziemia okrzemkowa inaczej zwana ziemią diatomową, lub diatomitem jest naturalnie uformowaną mineralną skałą osadową, składa się głównie z pancerzyków glonów jednokomórkowych - okrzemek ( 1 ). Okrzemki mają ponad 30 milionów lat i są tworzone z mikroskopijnych podobnych do alg organizmów, które uległy procesowi cementowania. Występują zwykle w postaci grubego, białego, krzemionkowego proszku znany jako ziemia okrzemkowa ( 2 ). Wykorzystywana jest często do wspierania oczyszczania ciała, niektóre badania sugerują także, że to naturalne narzędzie do regulowania stężenie lipidów we krwi, usuwania metali ciężkich i walki z szkodliwymi bakteriami i pasożytami układu pokarmowego.
Ziemia okrzemkowa jest stosowana w wielu krajach, spożywcza daje wiele korzyści zdrowotnych a przemysłowa ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i rolniczym dodatkowo w wielu gałęziach przemysłu służy jako środek filtrujący (między innymi w browarnictwie), bielący, odwadniający, materiał ogniotrwały, izolacja cieplna, akustyczna, elektryczna, jako absorbent płynnych nawozów sztucznych, środków dezynfekcyjnych i owadobójczych, przy wyrobie farb, lakierów, kamieni sztucznych, szkła wodnego, dynamitu (jako stabilizator nitrogliceryny), w przemyśle papierniczym, do czyszczenia i polerowania. W tym artykule zajmiemy się najlepiej poznanymi korzyściami zdrowotnymi:


Korzyści zdrowotne spożywczej ziemi okrzemkowej


1. Naturalne źródło krzemu

Spożywcza ziemia okrzemkowa składa się z około 85% krzemionki ( 3 ), jest to ważny mikroelement potrzebny do budowy i wzmacniania tkanek chrzęstnych (chrząstek), ścięgien, naczyń krwionośnych i kości ( 4 ) przyczynia się do dobrego funkcjonowania prawie każdego ważnego organu, w tym serca , wątroby i płuc. Jedzenie było głównym źródłem naturalnie występującej krzemionki, obecnie przez nowoczesne metody uprawy roli nastąpiło znaczne zubożenie gleb w ten mikroelement. Sugeruje się że obecnie możemy uzyskać tylko 30% - 40% krzemu potrzebnemu naszemu organizmowi z naturalnych pokarmów roślinnych.

2. Wspomaga zdrowie skóry

Ziemia okrzemkowa dzięki silnym właściwością ściernym jest często używana jako pasta do zębów, peeling do twarzy i ciała. Proces złuszczania naskórka jest ważny w pielęgnacji skóry, ponieważ pomaga usunąć martwe komórki skóry. Zawarty w ziemi okrzemkowej krzem jest również niezbędny dla zdrowej skóry, zębów, włosów i paznokci.

3. Wsparcie dla zdrowia serca

Badania wykazały również, że spożywcza ziemia okrzemkowa może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi i wspierać zdrowie serca ( 5 ). Składniki mineralne takie jak krzem, wapń , sód, magnez, żelazo i inne mikroelementy znajdują się w spożywczej ziemi okrzemkowej, są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia.Większość z tych składników odgrywa znaczącą rolę w budowaniu i naprawie mięśni i kości.

4. Naturalny środek owadobójczy

Jednym z najbardziej powszechnych zastosowań spożywczej ziemi okrzemkowej jest zabijanie szkodliwych owadów w mieszkaniach i budynkach gospodarczych. Badania wskazują że spożywcza ziemia okrzemkowa może zabijać szkodliwe owady, które zagrażają zdrowiu w domu jak również bezpieczeństwu upraw rolnych ( 6 ). W związku z nieustannym stosowania pestycydów wiele owadów stało się odpornych na działanie odstraszających środków chemicznych. Stosowanie spożywczej ziemi okrzemkowej jest bezpieczne dla domowników i zwierząt, ten sposób zwalczania szkodników jest przydatny do zmniejszania ilości toksyn środowiskowych na które jesteśmy narażani.

5. Oczyszczanie wewnętrzne organizmu.

Dzięki łagodnemu działaniu ścierającemu spożywczą ziemia okrzemkową można stosować zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie, może pomóc w usuwaniu szkodliwych bakterii i pasożytów z jelit i całego przewodu pokarmowego. Ziemia okrzemkowa może również pomóc w oczyszczeniu organizmu z toksycznych metali ciężkich ( 7 ). Niektóre badania wykazały że ziemię okrzemkowa może być skuteczna w usuwaniu ze zwierząt domowych i gospodarczych szkodliwych organizmów. Spożywcza ziemia okrzemkowa umieszczona w paszy zwierząt oraz ich otoczeniu może zniechęcić pchły i inne szkodliwe owady ( 8 ).

Pamiętajmy żeby stosować tylko spożywczą ziemię okrzemkową, jest najczystsza i nie ma substancji zagrażających zdrowiu ludzi i zwierząt.







Przypisy:

  1. The genome of the diatom Thalassiosira pseudonana: ecology, evolution, and metabolism.” Armbrust EV, Berges JA, Bowler C, Green BR, Martinez D, Putnam NH, Zhou S, Allen AE, Apt KE, Bechner M, Brzezinski MA, Chaal BK, Chiovitti A, Davis AK, Demarest MS, Detter JC, Glavina T, Goodstein D, Hadi MZ, Hellsten U, Hildebrand M, Jenkins BD, Jurka J, Kapitonov VV, Kroger N, Lau WW, Lane TW, Larimer FW, Lippmeier JC, Lucas S, Medina M, Montsant A, Obornik M, Parker MS, Palenik B, Pazour GJ, Richardson PM, Rynearson TA, Saito MA, Schwartz DC, Thamatrakoln K, Valentin K, Vardi A, Wilkerson FP, Rokhsar DS.
  2. Diatomaceous Earth Silicosis.” Enrico C. Vigliani and Giacomo Mottura.
  3. Diatomite.” Lloyd E. Antonides.
  4. Diatomaceous earth lowers blood cholesterol concentrations.” Wachter H, Lechleitner M, Artner-Dworzak E, Hausen A, Jarosch E, Widner B, Patsch J, Pfeiffer K, Fuchs D.
Źródła:
www.globalhealingcenter.com/natural-health/5-benefits-of-diatomaceous-earth/
en.wikipedia.org/wiki/Diatomaceous_earth
www.richsoil.com/diatomaceous-earth.jsp

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Choroby wątroby - objawy chorej wątroby. Przyczyny i leczenie ...