Woda krzemionkowa czyli jak uzupełnić niedobór krzemu
Krzem to pierwiastek życia
Tam gdzie krzemu jest wystarczająco istnieje możliwość regeneracji i naprawy, ponieważ najważniejsza rola krzemu to jego wpływ na komunikację między mózgiem a komórkami.
Dzięki temu jest możliwy prawidłowy przepływ informacji pomiędzy mózgiem a pozostałymi organami, naczyniami i tkankami. Bez krzemu nie słuchają poleceń mózgu – ponieważ tylko krzem jest w stanie je odbierać i przetwarzać. Tam gdzie krzemu brakuje komórki umierają.
Jakby tego było mało zbyt niski poziom krzemu w organizmie powoduje zaburzenia wchłaniania aż 70 innych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Według biochemików krzem jest ośmiokrotnie wykorzystywany w organizmie człowieka, uczestnicząc w różnych pośrednich reakcjach jako katalizator i przekaźnik energii podtrzymujący życie. Po ośmiokrotnym wykorzystaniu jest wydalany. Jeżeli jego ilość w organizmie nie jest uzupełniana w pokarmie i w płynach, życie zamiera. Nie ma mowy o regeneracji.
Zapotrzebowanie dzienne na pierwiastek to 20-40mg na dobę.
Dawniej krzem był bez problemu dostarczany przede wszystkim z twardej wody studziennej, niektórych zbóż, cebuli, czosnku, roślin strączkowych i owoców jedzonych w całości ze skórką.
Np. jedna porcja kaszy gryczanej czy 2-3 szklanki wody całkowicie zaspokajało dzienne zapotrzebowanie. Obecnie rośliny nie czerpią wystarczająco dużo minerałów z wyjałowionej gleby, procesy przetwarzania, rafinowania i pozbawianie ziaren łuski, słaby dostęp do wody studziennej lub świeżej źródlanej sprawia, że wraz z pokarmem jesteśmy w stanie dostarczyć przy w najlepszym razie 3-5mg na dobę.
W związku z tym prawie każdy cierpi na niedobór krzemu, który można uzupełniać pijąc np. herbatki ze skrzypu polnego, pokrzywy, podbiału. Ale lepiej zrobić wodę krzemionkową, z której będzie lepiej przyswajalny, a którą można pić samą, przygotowywać z niej zimne i ciepłe napoje, zupy, używać do płukania włosów i pielęgnacji skóry, płukania gardła, jamy ustnej i dziąseł przy paradontozie, a nawet podawać zwierzętom które chętnie ją piją i również potrzebują.
Woda krzemionkowa
Przepis 150g kwarcu (zbudowany głownie z dwutlenku krzemu) lub 100g krzemienia
10 litrów wody
Kwarc lub krzemień umyć i zalać wodą najlepiej w kamionce lub szklanym naczyniu. Po 4 dniach woda krzemionkowa jest gotowa. Pić 3-4 szklanki dziennie z wierzchniej warstwy wody, ponieważ na dnie naczynia gromadzi się osad. Związki krzemu tworzą koloidy, które przyciągają i wiążą zanieczyszczenia osądzając je na dnie.
Kamienie można kupić w sklepach zielarskich lub przez Internet. Można je używać kilka miesięcy. Należy pamiętać, aby przed każdym nastawieniem wody na krzemionkę je umyć.
Przepis 2 śp Ojca Grande z Zakonu Bonifratrów
,, Kto chce mieć w domu dobrą krzemionkową wodę, którą orzeźwi się o każdej porze roku, niech zrobi tak: pół kilograma suszonego skrzypu pokruszyć, wsypać do emaliowanego garnka, zalać przefiltrowaną wodą, zostawić na noc. Rano pogotować 20 minut, odstawić. Kiedy ustoi się, przecedzić przez niezbyt gęste sitko, wlać do kamiennego wyziębionego garnka. Garnek paruje i nie pozwoli, by woda się nagrzała i w ten sposób pozyskujemy krzemionkę – wyśmienitą, twardą wodę wprost do picia.”Picie wody krzemowej sprowadza organizm na „właściwe tory”, wzmacnia odporność, przywraca właściwe procesy i komunikację między mózgiem a organizmem, wspomaga procesy metaboliczne i leczenie niemal wszystkich chorób. Wypłukuje toksyny, zwłaszcza aluminium, poprawia stan skóry, włosów, paznokci. Dodaje energii i wigoru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz